In Memoriam Cees Hoosemans
In Memoriam Cees Hoosemans (8 juli 1937 – 30 januari 2024)
Oud Prins, Erevoorzitter, Lid van Verdienste
Een van de grondleggers van carnaval in Princenhage is niet meer onder ons.
Cees was vanaf het begin van het officiële carnaval in Princenhage betrokken. Eerst als muzikant bij het Max Radix orkest. In 1961 volgde hij Prins Gielstan I op als Prins Knillis I. Dat Prinsschap zou hij 18 jaar vervullen. Meteen bij zijn aantreden is Cees begonnen met het professionaliseren van ’t Aogse carnaval. Hij stelde veldwachter IJzeren Wullum aan en in zijn tweede jaar kwam er een vaste Raad van Elf, kwamen er carnavalsattributen en startte de ‘karrenevalskraant van ’t Aogje’. Aan die krant zou Cees meer dan 55 jaar meewerken: als bedenker, als schrijver, als uitgever en als verzorger van de opmaak. Onder leiding van Cees kregen de Prinsenzittingen en later de Aogse Avonden bekendheid in Princenhage en ver daarbuiten. Hij schreef teksten, maakte liedjes, regisseerde en voerde zelf ook uit met o.a. het Spatlappenkoor.
Cees was ook de initiatiefnemer/schrijver van veel carnavalsliederen. Een van de bekendste is “De Tietaai”. Cees was ook de vormgever van het Aogse Volkslied dat sinds januari 1970 duizenden malen is gezongen.
In 1972 werd de C.C. een stichting: Stichting Carnavals Commissie ’t Aogje. Cees werd voorzitter en bleef dat tot 1993. In 1974 kreeg de stichting behoefte aan een groter netwerk en Cees regelde vanuit zijn eigen netwerk een adviesorgaan: de Raad van wijze Mannen.
Pas na 10 jaar Prins zijn kreeg Knillis een eigen hofkapel: De Klankentappers. Toen Knillis stopte als Prins hield ook deze hofkapel op te bestaan. Meteen ijverde Cees zich voor de oprichting van een eigen hofkapel, bestaande uit leden van de stichting. Op de slotavond van het carnavalsjaar 1979 liet de nieuwe hofkapel zich horen en was BoerenBlaaskapel De Bielopers geboren.
Het laatste jaar van Prins Knillis was ook een jubileumjaar van ’t Aogse carnaval. Cees nam het initiatief om de geschiedenis vast te leggen in een boekwerk: “’t Aogje ’n blom van 22”. Piet Rasenberg schreef de teksten aan de hand van vele verhalen en Cees typte alles uit en zorgde voor de lay-out van het boek.
Bij zijn afscheid werd Cees benoemd tot erevoorzitter en vanuit die functie bleef hij carnaval in ’t Aogje steunen en stimuleren. Door zijn filmische bijdragen aan Baronie TV kwam ’t Aogse carnaval in heel West-Brabant in de huiskamer.
Toen Cees 80 was geworden is hij gestopt als verslaggever van Baronie TV.
Hoewel Cees geen actief lid meer was heeft hij bij het 55-jarig bestaan alles uit de kast getrokken om de geschiedenis vast te leggen. Urenlang werd er naar muziek geluisterd die van belang was geweest voor 55 jaar carnaval. Nog meer uren werd er gekeken naar films en foto’s om een selectie te maken voor de dvd’s: “’t Aogje laat van zich horen” en “55 jaar carnaval in vogelvlucht”. Dit historisch overzicht werd compleet gemaakt met het boek “55 jaar carnaval in ’t Aogje”.
Carnaval in ’t Aogje en in het bijzonder Stichting C.C. ’t Aogje heeft enorm veel te danken aan Cees Hoosemans.
Wij wensen Anjès, Robert, Esther, Madelon en overige familieleden veel sterkte bij dit verlies.
Namens Stichting C.C. ’t Aogje
Dennis Nuitermans,
voorzitter.